1.2. Kokain bağımlılığı

Kokain

Kokain beyaz renkli, toz şeklinde bir maddedir. Çoğunlukla buruna çekilerek kullanılır. Buharının içe çekilmesi, sigara ya da enjeksiyon tarzında da kullanılabilir. Piyasa fiyatı oldukça yüksek olduğu için, genellikle ekonomik durumu iyi olanların kullandığı bir maddedir.

Bağımlılık yapıcı etkisi çok fazladır. Tek bir kullanımdan sonra bile bağımlılık yapabilir.
Kokain alındığında kişiyi uyarır, canlandırır, keyif verir. Ancak bu etkileri kısa sürelidir ve bir saat içinde sonlanır. Etkileri sonlandıktan sonra 15-16 saat süre yoksunluk belirtileri ortaya çıkar.

Yoksunluk belirtileri arasında ruhsal çöküntü, halsizlik güçsüzlük, çok uyuma, mutsuzluk hali sayılabilir. Eğer bu madde uzun süredir kullanılıyorsa bu etkiler bir hafta sürer.
Uzun süreli kokain kullanımı birçok ciddi ve istenmeyen etkilere neden olabilir. Bunlar aşağıda belirtilmiştir.
Burun kanamaları
Beyin damarlarında tıkanma
Beyin kanaması
Cinsel iktidarsızlık
Migren tipi başağrıları
Kuşkuculuk, psikoz

Kokain bağımlılığı tedavisi

Kokain bağımlılığında yoksunluk dönemi oldukça ağır geçebildiği için, öncelikle psikiyatrist görüşmesi yapılmakta ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kokain tedavisini ayaktan tamamlayamayacak durumda olan hastalar, uygun hastanelere yatırılarak izlenmektedir.


Kokainden arınma döneminin ardından, ilaç desteğinin yanında hastanın bireysel psikolojik destek programına ve grup terapisine girmesi önerilmektedir. Eski madde bağımlısı olup, halen bunları kullanmayan kişilerce verilen rehberlik hizmeti alması da uygun olmaktadır. İdrar testlerinin düzenli olarak uygulanması, bireyin kendini kontrol gücünü artırdığı için, kokain tedavisinin bir parçasıdır.
Gerektiği durumlarda kullanılan bu maddeye karşı duyarsızlaştırmayı içeren EMDR uygulaması da yapılmaktadır.


Psikolojik tedavilerde; riskli alanların tespiti, gevşeme egzersizleri, kokain kullanma arzusuyla ve düşüncelerle başa çıkma, tekrar başlamayı önleme teknikleri, ısrarlara karşı koyma eğitimi uygulanmaktadır. Bireyin kendini tanıması ve diğer ruhsal sorunlarıyla başa çıkmayı öğrenmesi de kokain tedavisinin hedefleri arasındadır.
Bireysel psikolojik destek ve grup tedavilerine en az 6 ay süreyle devam edilmesi, kokain tedavisinin başarısını artırmaktadır. Aynı zamanda ailenin de kokain bağımlılığı ile ilgili seminer ve terapilere katılması önerilmektedir.